Osnabrück, Hamburg, Berlijn & een 2 voor de toets
Blijf op de hoogte en volg Yoeri
18 September 2012 | Duitsland, Osnabrück
In twee weken is er natuurlijk een hele hoop gebeurd, dus pak maar snel wat te drinken en te eten en ga er goed voor zitten.
Dinsdag ochtend (inmiddels al 2 weken terug) naar school geweest, weinig bijzonders. Ik vermeld dit maar elke keer weer, zodat jullie ook weten dat ik nog naar school ga hier, en niet alleen maar onder de tap etc. hang. S middags zijn Yvonne en Roland aangekomen, de 2 andere Inholland (Alkmaar) studenten. S avonds met z’n allen wat gedronken aangesloten bij de rest van de groep en uit geweest. Dit keer ben ik wel gewoon naar me eigen nest gefietst, en heb heerlijk uitgeslapen tot 12 uur in de ochtend.
Woensdag Fachsprache, hierbij heb ik techniek gekozen, omdat Economie of cultuur me ook niet echt aanspraken. Maar de techniek is wel erg veel op auto’s gericht, zo weet ik nu hoe een dieselmotor werkt, met alle onderdelen er op en er aan en dan in het Duits. Wat ik er mee moet??? Ach je zou zo vraag maar krijgen bij lotto weekend miljonairs: Zet de werking van een dieselmotor in het Duits in de Juiste volgorde. Je weet het niet.
Woensdagavond was een stuk minder ben toen ook erg geschrokken. Ik zat achter me bureau toen er een harde klap tegen me raam klonk, schrok me kapot, en toen nog is, en nog is, wel 5 keer. Ik zit gelijk achter het raam en dacht dat het er door heen zou komen, dus ben met me telefoon in de hand aan de andere kant van me kamer bij de deur gaan staan. Dacht eerst dat het een buurman/vrouw was die mijn muziek te hard vond staan of zo en met iets op het raam sloeg. Toen hield het op en ben ik weer achter me bureau gaan zitten. 10 Minuten later weer een harde zelfde klap, weer opgesprongen en maar bij me raam we gegaan. Weer een stuk of 5 klappen. Naar buitenkijken kon niet, door de lichts weerspiegeling zie je haast niets. 10 minuten later weer het zelfde geval. Toen ik daarna goed ging kijken zag ik op me raam allemaal smurrie zitten. Het is toen ook rustig gebleven, de volgende ochtend (heb wel gewoon lekker kunnen slapen) kwam ik er achter dat het appels die tegen de ruit gegooid zijn, er staan wat appel bomen op het terrein hier. Nog meer ramen waren onderhanden genomen, dus was blij dat het geen anti-Nederlander beweging was ofzo, maar gewoon Blöde Duitsers.
De donderdag ging zo ze gangetje op school, smiddags naar Kaffee Partner geweest, de Duitse autobar, dus koffieautomaten etc. In de hoop iets van koffie productie te zien of hoe die automaten gemaakt worden. Maar helaas veel meer als een bakkie pleur uit een veel te chique apparaat en een overheerlijke appeltaart met een laag slagroom waar je Sie (U) tegen zegt zijn we qua interessante zaken niet gekomen. Het was een gloednieuw gebouw met vloerkleed op de grond, elektrisch verstelbare bureaus, zoadat de medewerkers ook staand konden werken. En een speciale climatcontrollsystem met een goede luchtvochtigheid zodat de telefonisten geen last van hun keel krijgen. Verder een hoop glas, en zo werd het toch nog een soort gezellig middagje aapjes kijken in de dierentuin.
’s Avonds in een soort cultureel centrum The Hangover gekeken, gratis voor ons. Erg leuk ze hadden een groot filmdoek als een echte bioscoop, en er was bier en popcorn voor €1.
Daarna een kroeg in, ze schenken daar Essacher luft. Het wordt alleen bij deze bar geschonken dus was wel benieuwd daar naar. Nou en nu weet ik ook waarom het maar in 1 bar geschonken word. Ik ben tot me tenen aan afgebrand. Het branden als de hel, heb snel glas cola besteld om het wat te blussen. Ik was iig weer helemaal schoon van binnen, al heb ik de hele nacht nog een soort branderig gevoel gehad. Toen ik later ging googlen kwam ik allemaal waarschuwingen tegen: Ein kleiner Schluck und in Mund, Gurgel und Hals brennt das Feuer der wahrhaftigen Hölle. En dat het smerigste drankje is wat er bestaat en dat je het absoluut nooit moet drinken, maar dat was al te laat. Dus een tip van mij: Drino NOOIT, maar dan ook NOOIT Essacher luft.
Daarna uitgeweest in Alando Palace. Dit is echt de mooiste club die ik ooit heb gezien. Een Disneyland attractie is er niets bij! Wel wat duurder, €6 entree, €1 voor je jas en dan €3 voor een biertje. Maar het urineren op de Efteling wc is dan weer gratis. Het is erg groot, maar ben niet overal geweest. De deur (kleding)controle is erg streng, maar gelukkig geen problemen gehad. En een leuke avond gehad.
vrijdag ochtend was wat minder leuk omdat ik toen weer om 9.00 uur op school aanwezig moest zijn. Gelukkig hadden we nu een andere blonde 24 jarige lerares, dus ben toen wel wakker gebleven. Misschien ook een idee voor als er een slaapverwekkend college is bij Inholland. Vrijdag avond bij Yvonne geweest en gekookt, hier op de dodesheide heb ik die stap nog niet gewaagt. Na het eten kwam haar Chinese huisgenootje er gezellig bijzitten naast verschillende soorten thee, die volgens haar niet te drinken waren maar wel tegen allemaal kwaaltjes hielpen, die had ze uit China meegenomen. Maar ze had ook nog wel een snack die ze ons wou laten proeven. Het waren stukjes vis met een soort karamellaagjes en sesamzaadjes. Ook had ze nog hele kleine visjes, waarvan je de graatjes ziet zitten etc. Toen ik zei dat me vader dit verkocht als kattenvoer in de dierenwinkel, moest ze beleeft lachen. Ik heb die kleine stukjes vis (die hele ben ik niet meer aan toegekomen) toch maar geprobeerd. Opgelet want hier komt tip 2: Eet NOOIT, maar dan ook NOOIT, echt NOOIT en te NIMMER iets van een gedroogd, Aziatisch visje, zelf je kat zou dit nog uitkotsen, denk ik. Ik heb het met lange tanden weg gekregen, en heb daarna heel onbeleefd flink me mond gespoeld, nog net niet met zeep. Ik heb nog wel me excuus een paar keer aangeboden, maar dit was echt niet te hachelen. Hollandse drop vond zij wel lekker, in tegenstelling tot vele andere niet Nederlanders/Duitsers. Je kan hier van alles kopen in de Super van zachte zoete drop, tot zoute haringen tot dropkogels. De meesten lopen echter gekkenbekken trekken aan, omdat ze het niet te vreten vinden, stroopwafels zijn wel erg geliefd.
Zaterdag om 9 uur op het station en met de trein richting Hamburg. Daar hebben we veel gelopen en o.a. de Reeperbahn & haven gezien. En een lekkere schnitzel canzone gegeten. S avonds trad er een metal reggae band op skindread. Niet helemaal mijn smaak, maar ze maakte er een goede show van, wisten het publiek goed te bespelen met veel humor. Samen met 2 andere besloten te blijven en de nacht door te brengen op de Reeperbahn. Eerst nog opgelicht bij Mac Donalds. Als je daar in Muntgeld betaald, ga je de winkel lichter uit dan dat je er in ging, omdat het muntgeld meer weegt dan een menu:S We kamen in een grote Ierse pub & club terecht. Erg leuk, in de pub draaide ze Johnny Cash, en er onder was dan een club met dans muziek. Ook was er nog een zaal met een live band en een buitengedeelte waar je kon dansen of gewoon wat drinken. Er was zelfs een snackkraam waar je patat en braadworst kon halen. Later op de avond nog naar een andere club en om 6.15 de eerste trein terug. Uiteindelijk lag ik rond 10 uur in bed. En daar heb ik eigenlijk de rest van de zondag ingelegen.
Maandag & dinsdag waren de laatste 2 lesdagen. Ook heb ik toen alles in orde gemaakt voor me studie die vrijdag begint.
Woensdag was de eindtoets, deze was niet zo moeilijk als verwacht, dus dat was mooi. Woensdag avond was het internationale diner. Iedereen had eten uit zijn eigenland mee genomen, zo hadden we dus eten uit 28 verschillende landen. Heel erg leuk. Ik had het makkelijk gehouden, de action verkoopt namelijk Nederlandse koek en snoep dus heb dat meegenomen. Van borstplaat tot rosekoeken, van banketstaaf tot gevulde speculaas. Dat viel allemaal erg in de smaak bij iedereen, gelukkig. Savonds nog uit geweest.
Donderdag was de certificaat uitreiking, ik kreeg toen mijn certifcaat en toen bleek dat ik een 2 had voor me toets:S Ook nog een groepsfoto gehad en er staat een foto collage op internet, erg leuk geworden. En ohja in Duitseland is een 1 het hoogste cijfer, een 2 is dus een 8,5 ongeveer;)
Donderdagmiddag nog naar de filmgeweest, The Watch, erg slecht maar daarom ook grappig. In het Duits nagesynchroniseerd, maar ik kon alles goed volgen.
Vrijdag vroeg op voor de reis naar Berlijn, met ze allen in bus eerst richting Potsdam. Tip 3 ga nooit, maar dan ook nooit naar Slot sans souci. Misschien als je 67+ ben en je echt niets beters te doen heb. We kregen een rondleiding, het is dat ik staand niet in slaap kan vallen maar anders. Het is wel mooi om snel door heen te lopen, maar meer ook niet.
Daarna door naar Berlijn met de bus, door de enorme drukte in de stad kwamen wel een uur te laat in het hotel. Grote kamer met 3 stapelbedden, 1 wc, maar 2 badkamers en wifi. Ook zat er avond eten bij, dit was echter maar een klein muizenhapje. Omdat we zo veel te laat aankwamen is het bezoek aan de Rijksdag helaas vervallen. Omdat je van te voren moet boeken, hebben we dit ook niet meer kunnen doen. Savond nog een bar in geweest. S ochtends al vroeg wakker van het gesnurk van me onderbuurman, verschrikkelijk, of die met een kettingzaag in bed lag. Het ontbijt soachtends was erg lekker, warme broodjes, kaas worst en roerei. Daarna een bustoer van 3 uur gedaan, in onze eigen bus. Smiddags door de stad gelopen en onder andere een gigantische schweinehaxe (gebakken varkenspoot) met een Maß (1L bier) op. Dus hierna was ik geslaagd voor me inburgeringscursus. Savonds uitgeweest in de club tegenover het hotel, dus ik kon makkelijk naar huis kruipen en weer kort geslapen. Zondag ochtend naar het museum eiland naar het Nieuwe museum. Zo nieuw was het nou ook weer niet en het barste van de oude egyptische meuk. Heb mijn plicht gedaan en snel door het museum gelopen, om vervolgens buiten te wachten. Smiddags weer door de stad gebanjerd en o.a. het checkpoint charlie museum bezocht. Savonds naar de karaoke bar, waar ik mijn beste zangkunsten heb vertoond. Maandag ochtend nog naar KaDeWe en smiddags weer de snikhete bus in terug naar Osnabrück.
En dinsdag ochtend vroeg de trein in op familie en vrienden bezoek in Nederland.
Ik heb ook de foto’s weer bij het vorige verslag geplaatst en ook bij dit verslag. Mocht je ze willen Like-en dan staan ze ook nog op facebook, daar staan er trouwens wat meer.
Ook is er een filmpje gemaakt van een hele hoop foto’s die gedurende maand zijn gemaakt, dit filmpje heb ik op me youtube kanaal gezet: http://www.youtube.com/watch?v=SpofZnebJeU&feature=plcp
Ik hoop dat jullie het vol gehouden hebben en het verslag met even veel plezier gelezen hebben als ik heb gehad met het beleven en schrijven. Volgende keer een korter verslag (hoop ik).
Word vervolgd!!
Alles Gute und liebe Grüße,
Yoeri
20 September 2012 - 11:46
Bastiaan:
geweldig :-P en bedankt voor de tips (ben trouwens maar een kwartier bezig geweest met lezen xD)
niet meer lepeltje lepeltje wakker geworden? :-P -
20 September 2012 - 11:52
Nanou:
Ohohoh Yoeri toch...
Ik zal me in houden....
't is dat ik dalijk wegben.. doeii -
20 September 2012 - 11:52
Hahah mooi weer! Houdt me bezig op kantoor -
20 September 2012 - 19:35
J.v.d.Berge:
Het is weer een leuk verslag en gefeliciteerd met je inburgings cursus,maar
spoel nu niet alles weg met dat bier.
Nu het echte werk gaat beginnen wensen we jou veel sucses.
Groetjes O en O. -
20 September 2012 - 19:35
J.v.d.Berge:
Het is weer een leuk verslag en gefeliciteerd met je inburgings cursus,maar
spoel nu niet alles weg met dat bier.
Nu het echte werk gaat beginnen wensen we jou veel sucses.
Groetjes O en O. -
20 September 2012 - 19:44
Leo En Els:
Hoi Yoer, het lezen duurde 'even', maar nu weten gelukkig weer hoe het met je is en dat het heus niet altijd meevalt om te studeren, hou vol hè! Groetjes Leo en Els -
20 September 2012 - 19:44
Leo En Els:
20 September 2012 - 21:18
Mama:
Nou Yoer jij maakt ook niks mee he, echt een saai leventje heb jij, ik vond het in ieder geval erg fijn dat je ook nog even thuis was. -
21 September 2012 - 17:21
Thomas:
Was checkpoint charlie nog iets? Ik ben erlangs geweest, maar er was geen zak aan...